Hírek és Érdekességek az egészségügyből

Hogyan lesz finom a menza 3 gramm sóval?

Két hatóság vizsgálja egymástól függetlenül, mi kerül a gyermekek tányérjába. Az összhang azonban hiányzik, és olyan helyzet állt elő, hogy az ÁNTSZ és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elvárásai gyakran ellentmondanak egymásnak. A szakmai vitát jelzi: a NÉBIH honlapján kritikaként jelent meg, hogy sótlanok az ételek az iskolai menzákon, miközben az ÁNTSZ és a Mintamenza Programja a minél kevesebb sót javasolja.
A két hatóság módszere merőben különböző. A tavaly alakult NÉBIH szakemberei az érzékszerveikre hagyatkoznak, az ÁNTSZ ugyanakkor az ételek beltartalmát vizsgálja. A közétkeztető cégek szakácsai pedig kapkodják a fejüket: napi maximum 3 gramm só felhasználásával, ami az alapanyagok sótartalmát is tartalmazza, nem lehet olyan ételsort adni, ami mindenkinek ízleni fog.
A NÉBIH-vizsgálatok rossz színben tüntetnek fel olyan ételeket, amelyeket a másik szervezet kimondottan ajánl.
(VG.hu)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!